V médiách

Pandémia COVID-19 ovplyvnila duševné zdravie rodičov

Pandémia ochorenia COVID-19 značne ovplyvnila mieru stresu a úzkosti rodičov. Na mentálne zdravie rodičov vplýval aj ich príjem a socioekonomický status. Aj tieto poznatky priniesla najnovšia štúdia vedcov a vedkýň zo SAV a Inštitútu psychológie Prešovskej univerzity, ktorí počas poldruha roka pandémie sledovali zmeny v duševnom zdraví rodičov.
Vzhľadom na charakter protipandemických opatrení, ktorými sa Slovensko riadilo od marca 2020, sa rodičia zaradili medzi najzraniteľnejšie skupiny. Boli vystavení strachu o zdravie svojich detí, problémom súvisiacim s dištančným vzdelávaním a prácou z domu či rizikám spojeným s poklesom alebo stratou príjmu. Výskumný tím zo Spoločenskovedného ústavu Centra spoločenských a psychologických vied SAV, v. v. i., (SvÚ CSPV SAV, v. v. i.) zaujímalo, do akej miery sa spomenuté faktory premietli v mentálnom zdraví rodičov na Slovensku.

19.05.2022 / V médiách

Koronavírus a automobilový priemysel

V článku Deutsche Welle (DW) s názvom „Coronavirus: Central Europe's focus on cars backfires“ viackrát citujú odpovede našej kolegyne Lucie Mýtnej Kurekovej z Prognostického ústavu Centra spoločenských a psychologických vied SAV, ktoré poskytla autorovi článku v rozhovore súvisiacom s jej predošlým vedeckým výskumom. Celý článok v DW je zameraný  na opis dôsledkov pandémie COVID-19 na automobilový priemysel v krajinách strednej Európy s dôrazom na Českú republiku a Slovensko.

25.11.2021 / V médiách

Formálne vzdelávanie dospelých na Slovensku

V aktuálnom Komentári 2021/16, ktorý vydáva Inštitút finančnej politiky (IFP) bol uverejnený komentár Ivany Studenej z Prognostického ústavu Centra spoločenských a psychologických vied SAV, ktorý pripravila v spolupráci s  Ľubou Habodászovou  z IFP.
Autorky v komentári s názvom "Marečku, podejte mi pero! Formálne vzdelávanie dospelých na Slovensku" analyzujú  ako vyzerá formálne vzdelávanie dospelých na Slovensku a čo v ňom treba zlepšiť.

10.11.2021 / V médiách

Riaditeľka CSPV D. Fedáková hostkou Vedeckého podcastu SAV

V najnovšej epizóde Vedeckého podcastu SAV sa spoločne rozprávali dve kolegyne zo Spoločenskovedného ústavu CSPV SAV v Košiciach - nová členka moderátorského tímu Klara Kohoutová a hostka Denisa Fedáková, ktorá je nielen vedeckou pracovníčkou ústavu, ale aj riaditeľkou Centra spoločenských a psychologických vied SAV.

18.10.2021 / V médiách

Článok Ivany Studenej v ELM Magazíne

Ivana Studená píše pre Speakers' corner časopisu ELM: "...Neexistuje žiadny čarovný trik na zapojenie najzraniteľnejších skupín do vzdelávania dospelých.... Vzdelávacie aktivity pre zlepšovanie základných zručností dospelých s nízkou úrovňou vzdelania si vyžadujú rozmanité prístupy, formy a nástroje...". Zahraničný ELM MAGAZINE je prestížny popularizačný časopis o vzdelávaní dospelých. Celý článok autorky si môžete prečítať : https://elmmagazine.eu/news/there-is-no-magic-trick-for-reaching-the-most-vulnerable-learners/

02.07.2021 / V médiách

Aktuality

Pripravujeme...

Kontakt

  • Centrum spoločenských
    a psychologických vied SAV, v.v.i.

    Šancová 56
    811 05 Bratislava
    Slovenská republika

    IČO: 00596795
    DIČ: 2021299467

    PIC: 991639925

  • Sekretariát: +421 (5) 625 58 86