Víkend so SAV

 „Víkend so SAV“: Centrum spoločenských a psychologických vied zaujalo aktivitami aj publikáciami

 

Počas dvoch dní 23. – 24.6.2023 trvania akcie „Víkend so SAV“ pútal stánok CSPV pozornosť verejnosti.  Vo vyhradených priestoroch sa aj napriek počasiu pohybovalo viac ako 10 000 ľudí a mnoho z nich sa pristavilo aj pri stánku CSPV. Všetky tri ústavy Centra tu prezentovali svoju činnosť prostredníctvom posterov, publikácií, ale aj interaktívnych online aktivít a najmä osobnými rozhovormi. A to najmä vďaka tomu, že k dispozícii nepretržite bolo 6-9 vedcov a vedkýň Centra.

Spoločenskovedný ústav pre návštevníkov, okrem iného, pripravil počítačovú minihru „kolektívna vina“ o povojnovom odsune Nemcov z územia Československa, pri ktorej sa hráči nielen naučili čo-to z histórie, ale dozvedeli sa niečo aj o svojich osobnostných vlastnostiach. Hra je dostupná tu: tosavie.sk

Prognostický ústav predstavil rôzne scenáre dosahovania uhlíkovej neutrality a možný vývoj demografie, pracovať s nastavovaním týchto prognostických modelov teda modelu  uhlíkovej neutrality  a demografického modelu a zmenou parametrov si vyskúšať ako sa menia naše výhľady do budúcnosti.

Ústav experimentálnej psychológie umožnil návštevníkom vyskúšať si sebazážitkové aktivity, ktoré demonštrovali rôzne kognitívne skreslenia a omyly ľudskej mysle, od jednoduchých percepčných ilúzií až po zložitejšie skreslenia na úrovni presvedčení.

V panelovej diskusii pre reláciu Experiment s moderátorom Gregorom Marešom diskutovala Lucia Mýtna Kureková hovorila o výskume a témach, ktoré sa riešia v Prognostickom ústave https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/15377/410593#3041  

Prezentované aktivity sa tešili záujmu širokej verejnosti a prilákali aj množstvo detských návštevníkov, ktorí odchádzali usmiati a s nafúknutými balónmi. Vítané boli aj „návštevy“ kolegov a kolegýň z ostatných organizácií SAV, či členov a členiek Predsedníctva SAV.

Aj bohatá fotodokumentácia je dôkazom vydarenej spolupráce všetkých troch zložiek Centra a skvelej reprezentácie našej činnosti.

 

 

Aktuality

Pripravujeme...

Kontakt

  • Centrum spoločenských
    a psychologických vied SAV, v.v.i.

    Šancová 56
    811 05 Bratislava
    Slovenská republika

    IČO: 00596795
    DIČ: 2021299467

    PIC: 991639925

  • Sekretariát: +421 (5) 625 58 86