Riaditeľka CSPV D. Fedáková hostkou Vedeckého podcastu SAV

Hostkou novej členky moderátorského tímu Vedeckého podcastu SAV Kláry Kohoutovej bola psychologička Denisa Fedáková zo Spoločenskovedného ústavu Centra spoločenských a psychologických vied SAV v Košiciach. Vo svojom výskume sa zameriava na sociálnu a pracovnú psychológiu, najmä na to, ako zladiť prácu a osobný život. Je národnou koordinátorkou medzinárodného prieskumu Európska sociálna sonda, ktorý  sa od roku 2001 uskutočňuje každé dva roky vo viac ako 30 európskych krajinách. Doktorka Fedáková od roku 2017 pôsobí ako riaditeľka Centra spoločenských a psychologických vied SAV.

Hneď v úvode podcastu Denisa Fedáková hovorí, že od malička ju lákali rôzne povolania. „Je to ako pri raste človeka a prechádzaním rôznym vývinom, tak aj plánovanie kariéry prechádza určitým vývinom,“ vysvetľuje a dodáva, prečo sa nakoniec stala psychologičkou a čo všetko ju pri rozhodovaní presvedčilo.

Do Slovenskej akadémie vied priviedla doktorku Fedákovú náhoda. Začala doktorandským štúdiom na Spoločenskovednom ústave SAV kde napokon pôsobí už devätnásť rokov.  Počas svojej vedeckej činnosti absolvovala niekoľko študijných pobytov vo Švajčiarsku či vo Veľkej Británii. Pri porovnávaní úrovne vednej oblasti sa jej v minulosti zdalo, že slovenská veda zaostávala, no trend sa podľa nej mení a svoj názor v podcaste odôvodňuje. Prezradí, ktorá inštitúcia je pre ňu veľkou inšpiráciou. A hoci by sa jej páčilo pôsobiť napríklad v londýnskej centrále projektu Európskej sociálnej sondy, oveľa viac ju baví robiť národnú koordinátorku.

Doktorka Fedáková je od roku 2018 národnou koordinátorkou Európskej sociálnej sondy, prieskumu, ktorý sleduje stabilitu a zmeny v sociálnej štruktúre, životných podmienkach a postojoch Európanov a interpretuje sociálne, politické a hodnotové premeny obyvateľov Európy. Slovensko je plnohodnotným členom a účastníkom tohto prieskumu od prelomu rokov 2002 a 2003.

„Dáta pozostávajú zo základného modulu, sú to otázky, ktoré sa pravidelne 20 rokov opakujú. Pridanou hodnotou je, že pre každé kolo sa pridávajú dva moduly, ktoré sú aktualizované podľa toho, čo sa deje v spoločnosti, či už sú to environmentálne alebo rodové otázky, vnímanie spravodlivosti či ekonomické rozdiely,“ dopĺňa vedkyňa.

Kvôli pandémii došlo k posunu termínu aktuálneho zberu dát, na Slovensku prebieha aj v týchto dňoch.

„Tento rok sa rotujúce moduly otázok špecializujú na digitálne sociálne kontakty, čo je v súvislosti s pandémiou mimoriadne aktuálny blog a veľmi sa tešíme na tieto dáta,“ konštatuje psychologička a dodáva, že tohtoročný zber dát je doplnený aj o set otázok súvisiacich s pandémiou.

Denisa Fedáková tvrdí, že napriek svojej riaditeľskej funkcii sa stále cíti byť najmä vedeckou pracovníčkou, ktorá sa venuje výskumu. V podcaste okrem toho objasňuje, čo považuje za svoj najväčší vedecký úspech, ako so svojou rodinou prežívala pandémiu a prácu z domu. Prezradí, čomu sa najviac venuje vo voľnom čase a aká je jej športová „srdcovka“. Verí v pozitívnu energiu ľudí, vďaka ktorej – dúfa – môžu vytvárať veľké veci, dodáva podľa vlastných slov idealistka Denisa Fedáková.

Vedecký podcast SAV nájdete v podcastových aplikáciách PodBean, Apple Podcasts, Google Podcasts a na Spotify. Celý rozhovor s Denisou Fedákovou si môžete vypočuť tu.

Zdroj: www.sav.sk

Aktuality

Pripravujeme...

Kontakt

  • Centrum spoločenských
    a psychologických vied SAV, v.v.i.

    Šancová 56
    811 05 Bratislava
    Slovenská republika

    IČO: 00596795
    DIČ: 2021299467

    PIC: 991639925

  • Sekretariát: +421 (5) 625 58 86