Konferencia: Prečo ľudia veria nezmyslom?

V stredu 14. novembra sa v budove Centra vedecko-technických informácií uskutočnila konferencia pre verejnosť s názvom Prečo ľudia veria nezmyslom. Organizátormi podujatia boli Ústav experimentálnej psychológie CSPV SAV a PDCS. Okrem výskumníkov z Ústavu experimentálnej psychológie si popularizačnú prednášku pripravili tiež Vladimír Bahna z Ústav etnológie a sociálnej antropológie SAV a Dušan Ondrušek z PDCS.

Účastníci sa v rámci prednášok dozvedeli odpovede na otázky: Čo sú to nepodložené presvedčenia a prečo im ľudia veria? Čo je to konfirmačná zaujatosť a ako sa prejavuje? Sú ľudia prirodzení konšpirátori? Ako naše presvedčenia súvisia s našou identitou a kultúrou? Aké záludnosti v posudzovaní rizika a pravdepodobnosti na nás číhajú? Prečo trollovia trollujú? Ako sa brániť nezmyslom? Načo je dobré vedecké myslenie a ako ho rozvíjať už od detského veku?

Druhá časť konferencie sa niesla v duchu World Café. Ide o obľúbený formát, založený na  neformálnej diskusii rôznorodých ľudí, ktorý podnecuje nové nápady a vzájomné myšlienkové obohatenie diskutujúcich. Tí sedia pri niekoľkých stoloch v skupinkách, zloženie ktorých sa postupne obmieňa. V priebehu 20 minút reagujú na tematické okruhy, vymieňajú si skúsenosti, produkujú nápady. Procesom diskusie počas World Café sprevádzali účastníkov facilitátori PDCS Karolína Miková a Dušan Ondrušek.

Na jar sa môžeme tešiť na popularizačnú publikáciu s rovnomenným názvom z dielne Ústavu experimentálnej psychológie.

Aktuality

Pripravujeme...

Kontakt

  • Centrum spoločenských
    a psychologických vied SAV, v.v.i.

    Šancová 56
    811 05 Bratislava
    Slovenská republika

    IČO: 00596795
    DIČ: 2021299467

    PIC: 991639925

  • Sekretariát: +421 (5) 625 58 86